Vloerverwarming onder houten vloer

Houten vloer met vloerverwarming

Vloerverwarming onder houten vloer

Wil je vloerverwarming aanleggen onder een houten vloer? Dat is een prima combinatie! Lees hier alle ins en outs over vloerverwarming in combinatie met hout.

Is een houten vloer geschikt voor vloerverwarming?

Ja, zowel parket als een massief houten vloer kunnen gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Een massief houten vloer is echter niet geschikt voor vloerverwarming als hoofdverwarming. In dit geval adviseren wij om vloerverwarming in te zetten als bijverwarming, oftewel in combinatie met andere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld radiatoren. De Rc-waarde van massieve vloerdelen is namelijk te hoog, waardoor er onvoldoende warmte naar de oppervlakte kan komen. Dit zorgt voor een laag rendement en een lange opwarmtijd.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming, sommige zijn namelijk stabieler dan andere, waardoor ze beter geschikt zijn voor een vloerverwarmingssysteem. Hardere houtsoorten geleiden de warmte beter, maar het houd moet ook goed bestand zijn tegen temperatuurwisselingen en veranderingen in luchtvochtpercentages. De houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn doorgaans het meest geschikt voor vloerverwarming. Met name Eikenhout is een sterke, stabiele houtsoort met een lage weerstand en heeft ook nog eens een goede prijs / kwaliteit verhouding.

Worden er eisen gesteld aan de vloerverwarming?

De juiste houtsoort kan prima omgaan met de warmte van vloerverwarming, mits je de temperatuur niet te hoog laat oplopen in een te kort tijdsbestek. Het is daarom belangrijk om te weten dat de maximale watertemperatuur van het vloerverwarmingssysteem in combinatie met parket op circa 28°C ingesteld wordt en niet op 40°C zoals bijvoorbeeld bij tegelvloeren.

Oude vloerverwarmingssystemen zijn daarom meestal niet geschikt voor een combinatie met een houten vloer, omdat deze systemen teveel warmte produceren. Wanneer de temperatuurschommelingen te sterk zijn, kunnen er in de houten vloer kieren en scheuren ontstaan. Gebruik daarom een hoogwaardig vloerverwarmingssysteem, waarbij temperatuurregulatie geleidelijker is en de maximale temperatuur niet te hoog is.

Beperkt een houten vloer het rendement van vloerverwarming?

Het rendement van vloerverwarming met een houten vloer is afhankelijk van een hoop factoren. Waaronder de houtsoort, de dikte van de houten vloer, isolatie en natuurlijk het vloerverwarmingssysteem. De warmteweerstand van de vloer zelf mag niet meer dan 0,14 m2K/W bedragen. Anders draagt de vloer te weinig warmte over. In het algemeen geldt: hoe dunner de vloer, hoe meer warmte hij doorlaat.

Door de isolerende waarde van hout is de opwarmtijd langer dan bij bijvoorbeeld een PVC vloer. Hout koelt daarentegen ook langzamer af en blijft daardoor langer warmte afgeven. Het resultaat is dat hout met vloerverwarming voor een constante en comfortabele temperatuur zorgt.

Vloerverwarming bestellen?

Bekijk onze complete vloerverwarmingssets