Hoe werkt vloerverwarming?

Hoofdverwarming of bijverwarming?

Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming. Daarbij rijst ook de vraag of men voor hoofdverwarming of bijverwarming moeten kiezen. Vloerverwarming biedt talloze voordelen waarbij het esthetische aspect niet het minst belangrijke is. Voordat je vloerverwarming laat leggen, is het wel belangrijk om te weten of de vloerverwarming de enige verwarmingsbron wordt in je woning. Je kunt namelijk ook gewoon een klein aantal radiatoren behouden en dit combineren met vloerverwarming.

Hoofdverwarming

Bij hoofdverwarming is vloerverwarming de primaire verwarmingsbron. De tussenafstand van de vloerverwarmingsbuizen is hierbij belangrijk. Wanneer we een dergelijk systeem aanleggen dient de capaciteit van het systeem hierop berekend te zijn. De buizen liggen bij een hoofdverwarmingsinstallatie namelijk een stukje dichter bij elkaar. De afstand bedraagt 10 cm in plaats van 15 cm zoals gebruikelijk bij bijverwarming.

Bijverwarming

De term bijverwarming zegt het eigenlijk al. De vloerverwarming wordt ingezet ter ondersteuning van de primaire verwarmingsbronnen. Bijvoorbeeld radiatoren of convectorputten. De capaciteit van de vloerverwarming als bijverwarming mag dan gerust wat minder zijn. De tussenafstand tussen de vloerverwarmingsbuizen bedraagt 15cm in plaats van 10cm zoals gebruikelijk bij hoofdverwarming. Met een tussenafstand van 15cm heeft de vloerverwarming niet het vermogen om de ruimte zelfstandig te verwarmen. Er zal ook een zogeheten golvend effect van de warmteafgifte voelbaar zijn. Bijverwarming zien we tegenwoordig steeds minder.

Lagere aanschaf

Voor een ruimte waar vloerverwarming slechts dient als bijverwarming zijn minder meters vloerverwarmingsbuis nodig. Hierdoor is de initiële investering lager. Dit kan ook betekenen dat de verdeler uit minder groepen kan bestaan en daardoor voordeliger is.

Advies

Denk vooraf goed na of je vloerverwarming wenst als hoofd- of bijverwarming. Hoofdverwarming kan altijd als bijverwarming gebruikt worden. Bijverwarming kan nooit hoofdverwarming worden, ook niet door de watertemperatuur van de vloerverwarming te verhogen. Een te hoge watertemperatuur zorgt ervoor dat het systeem minder efficiënt werkt. Bovendien zijn de meeste vloerbekledingen niet bestand tegen de hoge temperaturen.

Ons advies is dan ook om bij de installatie altijd uit te gaan van hoofdverwarming. Al dan niet in combinatie met andere verwarmingsbronnen. Het is hierbij belangrijk dat de vloerverwarming de leidende verwarming is. We adviseren om de radiatoren dicht of slechts een klein beetje op te zetten.

Bekijk ons aanbod complete vloerverwarmingssets

Op de hoogte blijven van kortingen en nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!