De voordelen & nadelen van vloerverwarming

VOOR- EN NADELEN VAN VLOERVERWARMING

In dit artikel hebben we de voor- en nadelen van vloerverwarming voor je uitgeschreven. Wanneer je overweegt om vloerverwarming aan te leggen, is het goed om je vooraf te verdiepen in de mogelijkheden. Vloerverwarming brengt namelijk veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook wat beperkingen. In dit overzicht vind je alle ins en outs van vloerverwarming, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen.

 

VOORDELEN VAN VLOERVERWARMING

Vloerverwarming is niet alleen aangenaam, maar ook energiezuinig en milieubewust. In dit geval gaan we uit van watergedragen vloerverwarming. Meer over elektrische vloerverwarming vind je verder in dit artikel.

Energiebesparing

Vloerverwarming is goed voor portemonnee en milieu. Een vloerverwarmingssysteem is namelijk bijzonder efficiënt en energiezuinig. Het kan je stookkosten tot 20% verminderen. Dit komt doordat het vloeroppervlak met een lagere temperatuur verwarmd kan worden. Daarnaast wordt de temperatuur op een gelijkmatigere manier verdeeld, waardoor er voorsprong ontstaat op het energieverbruik.

HR-ketels halen hun beoogde hoge rendement alleen als de aanvoertemperatuur van de verwarming niet boven een temperatuur komt van ca. 55 ℃. Het gunstige effect van deze ketels wordt dan ook grotendeels tenietgedaan door traditionele radiatoren.

Luchtkwaliteit

Omdat bij een vloerverwarmingssysteem de warmte gelijkmatig verspreid onder het vloeroppervlak, voel je een aangename warmte bij een lagere temperatuur. Door deze gelijkmatige verdeling van warmte is vloerverwarming niet alleen efficiënter, maar ook aangenamer.

Wooncomfort

Omdat bij een vloerverwarmingssysteem de warmte gelijkmatig verspreid onder het vloeroppervlak, voel je een aangename warmte bij een lagere temperatuur. Door deze gelijkmatige verdeling van warmte is vloerverwarming niet alleen efficiënter, maar ook aangenamer.

Ruimtebesparing

Vloerverwarming wordt volledig verwerkt in de vloer, waardoor het niet zichtbaar is. Dus geen lelijke en uitstekende radiatoren die je bij de inrichting kunnen belemmeren.

Kindvriendelijk

De afwezigheid van radiatoren maakt de leefomgeving een stuk kindvriendelijker. Een kind kan zich niet branden aan een radiator of bezeren aan de harde en soms scherpe radiateur.

 

NADELEN VAN VLOERVERWARMING

Naast de vele voordelen van vloerverwarming heeft het ook zo zijn beperkingen. Lees de onderstaande punten aandachtig door en beslis of ze voor jou van toepassing zijn.

Opwarmtijd

De opwarmingstijd van vloerverwarming is langer die van radiatoren. Dit kan nadelig zijn als je vaak een onregelmatige dagindeling hebt en de verwarming pas aanzet als je thuis komt.

Beperkingen in vloerafwerking

Vloerverwarming is niet geschikt voor iedere vloer of afwerking. Zo wordt vloerverwarming afgeraden voor gelakte vloeren en aan het gebruik van laminaat en hout worden enkele voorwaarden gesteld.

Hoofdverwarming niet altijd mogelijk

Omdat bij een vloerverwarmingssysteem de warmte gelijkmatig verspreid onder het vloeroppervlak, voel je een aangename warmte bij een lagere temperatuur. Door deze gelijkmatige verdeling van warmte is vloerverwarming niet alleen efficiënter, maar ook aangenamer.

Aanschafkosten

De installatie van vloerverwarming kan duurder uitvallen dan traditionele verwarming met radiatoren. Er is meer materiaal nodig en ook de plaatsing neemt heel wat tijd in beslag. Daar staat tegenover dat vloerverwarming energiezuiniger en milieuvriendelijker is, waardoor u dit prijsverschil in aantal jaren terugverdient.

 

ELEKTRISCHE VLOERVERWARMING VS WATERGEDRAGEN VLOERVERWARMING

 

Voordelen van elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming is makkelijker te installeren en heeft een korte reactietijd. De aanschafkosten liggen lager, wat elektrische vloerverwarming toegankelijker maakt voor iemand met een beperkt budget.

 

Nadelen van elektrische vloerverwarming

De lagere aanschafkosten worden snel tenietgedaan. Door het hoge verbruik en de hoge prijs van elektriciteit is elektrisch verwarmen in het algemeen 2,5 – 3 keer duurder dan een watergedragen vloerverwarmingssyteem.

De korte reactietijd en de dunnere vloer verminderen de aangename bufferwerking van vloerverwarming. De vloer geeft de warmte minder geleidelijk af.

De ecologische voetafdruk van elektrische vloerverwarming is een stuk groter. Door het hoge verbruik wordt er meer CO2 uitgestoten.

 

 

Op de hoogte blijven van kortingen en nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!