Vloerverwarming onder parketvloer

Vloerverwarming onder parketvloer

Wil je vloerverwarming aanleggen onder parket? Wanneer je bij de installatie van een verlijmde parketvloer alle voorwaarden in acht neemt en de juiste lijm gebruikt, zijn de resultaten uitstekend!

Vloerverwarming biedt namelijke diverse voordelen ten opzichte van traditionele verwarming met radiatoren en kachels. Vloerverwarming is efficiënter, energiezuiniger, verbetert de luchtkwaliteit door minder stofcirculatie en u heeft geen last van het systeem, omdat deze in de vloer verwerkt is.

Is vloerverwarming onder parket mogelijk?

Om risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten, is het noodzakelijk te zoeken naar een geschikte parketvloer. De meest geschikte soorten parket op vloerverwarming zijn rechtstreeks gelijmde, conventionele parketvloeren, multiplanken en lamelparket, niet dikker dan 16 mm en 18 cm breed. Deze parketvloeren hebben de namelijk de laagste isolatiewaarden, waardoor de warmte het beste doorgegeven wordt.

Geschikte houtsoorten en parketvloeren

Sommige houtsoorten zijn stabieler dan andere, waardoor ze beter geschikt zijn voor een vloerverwarmingssysteem. Er zijn ook houtsoorten die niet aan te raden zijn voor vloerverwarming. De houtsoorten die het minst vochtgevoelig zijn, zijn doorgaans het meest geschikt voor vloerverwarming. In geval van Tapis is het beter om een Eiken mozaïekvloer als tussenvloer te gebruiken, daar de warmte-isolatie minder is ten opzichte van spaanplaat.

AAN TE RADEN HOUTSOORTEN

 • Eiken
 • Afrormosia
 • Afzelia
 • Kambala
 • Merbau
 • Panga-Panga
 • Padoek
 • Teak
 • Wengé

AF TE RADEN HOUTSOORTEN

 • Beuken
 • Essen
 • Guatambu
 • Maple
 • Robijn

Vloerverwarming installeren onder parketvloer

De juiste houtsoort kan prima omgaan met de warmte van vloerverwarming, mits je de temperatuur niet te hoog laat oplopen in een te kort tijdsbestek. Wanneer de temperatuurschommelingen te sterk zijn, kan het parket namelijk uitdrogen waardoor er kieren en scheuren ontstaan. Het is daarom belangrijk om te weten dat de maximale watertemperatuur van het vloerverwarmingssysteem in combinatie met parket op circa 28°C ingesteld wordt en niet op 40°C zoals bijvoorbeeld bij tegelvloeren.

Vloerverwarming installeren d.m.v. infrezen

Zowel bij oplevering van een nieuwbouwwoning als in bestaande situaties kan een vloerverwarmingssysteem bijna altijd worden ingefreesd in een bestaande cement ondervloer. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een egalisatielaag over de gefreesde vloer aan te brengen, want de parketvloer heeft over het algemeen een volledig vlakke en geëgaliseerde ondervloer nodig.

Vloerverwarming installeren in nieuwe dekvloer

Wanneer je de vloerverwarmingsbuizen in een nieuw te storten dekvloer verwerkt dan kun je ervoor kiezen om de buizen op krimpnetten te knopen. Nadat de installatie is voltooid, dient er over het systeem een dekvloer met een dikte van circa 7cm aangebracht te worden. Daarna is het vaak noodzakelijk om eerst een egalisatielaag aan te brengen voordat de het parket gelegd kan worden.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan in plaats van of in combinatie met traditionele verwarmingssystemen worden gebruikt. Bij een houten vloer met vloerverwarming geniet u dus van meer dan alleen warme voeten. Wanneer het vloerverwarmingssysteem de andere warmtebronnen vervangt, spreken we van hoofdverwarming. Bij bijverwarming wordt vloerverwarming ingezet in combinatie met andere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld radiatoren.

Op de hoogte blijven van kortingen en nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!