Vloerverwarming onder tegelvloer

Wil je vloerverwarming aanleggen onder een tegelvloer? Tegels kunnen zeer goed in combinatie met vloerverwarming gebruikt worden. In dit artikel bespreken we vloerverwarming in combinatie met tegels tot in detail.

Is vloerverwarming onder een tegelvloer mogelijk?

Vloerverwarming en tegels zijn een goede combi. Zowel keramische tegels als tegels van natuursteen zijn in de regel geschikt. Een groot voordeel van tegels is dat deze de warmte niet tegenhouden, maar juist goed geleiden. Hierdoor kost het minder energie om de ruimte op temperatuur te krijgen en dat zie je terug op je energierekening.

Vloerverwarming installeren onder tegels

Voor het installeren van vloerverwarming onder een tegelvloer zijn er twee mogelijkheden. De vloerverwarming kan op de ruwe betonvloer gelegd worden door middel van krimpnetten of in de dekvloer gelegd worden.

Dekvloer

Bij deze methode worden er sleuven geslepen in de bestaande dekvloer. Vervolgens worden de verwarmingsbuizen in de bestaande afwerkvloer gelegd.

Ruwe betonvloer

Bij deze methode worden verwarmingsbuizen door middel van krimpnetten op de bestaande ruwe betonvloer gelegd.

Waar dien je rekening mee te houden?

Gebruik flexibele tegellijm en flexibel voegsel. Hiermee vang je de werking van de tegels op tijdens het opwarmen en afkoelen. Na het aanleggen van vloerverwarming in combinatie met een tegelvloer, is het aan te raden om 6 weken te wachten voordat je de vloerverwarming voor de eerste keer aanzet. Verhoog de temperatuur vervolgens geleidelijk. Hierdoor heeft de tegellijm voldoende tijd om uit te harden en voorkom je dat tegels loslaten. Let op dat de watertemperatuur van de vloerverwarming niet warmer wordt dan 35°C tot 40°C.

Vloerverwarming installeren onder parketvloer

De juiste houtsoort kan prima omgaan met de warmte van vloerverwarming, mits je de temperatuur niet te hoog laat oplopen in een te kort tijdsbestek. Wanneer de temperatuurschommelingen te sterk zijn, kan het parket namelijk uitdrogen waardoor er kieren en scheuren ontstaan. Het is daarom belangrijk om te weten dat de maximale watertemperatuur van het vloerverwarmingssysteem in combinatie met parket op circa 28°C ingesteld wordt en niet op 40°C zoals bijvoorbeeld bij tegelvloeren.

Vloerverwarming installeren d.m.v. infrezen

Zowel bij oplevering van een nieuwbouwwoning als in bestaande situaties kan een vloerverwarmingssysteem bijna altijd worden ingefreesd in een bestaande cement ondervloer. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om een egalisatielaag over de gefreesde vloer aan te brengen, want de parketvloer heeft over het algemeen een volledig vlakke en geëgaliseerde ondervloer nodig.

Vloerverwarming installeren in nieuwe dekvloer

Wanneer je de vloerverwarmingsbuizen in een nieuw te storten dekvloer verwerkt dan kun je ervoor kiezen om de buizen op krimpnetten te knopen. Nadat de installatie is voltooid, dient er over het systeem een dekvloer met een dikte van circa 7cm aangebracht te worden. Daarna is het vaak noodzakelijk om eerst een egalisatielaag aan te brengen voordat de het parket gelegd kan worden.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan in plaats van of in combinatie met traditionele verwarmingssystemen worden gebruikt. Bij een houten vloer met vloerverwarming geniet u dus van meer dan alleen warme voeten. Wanneer het vloerverwarmingssysteem de andere warmtebronnen vervangt, spreken we van hoofdverwarming. Bij bijverwarming wordt vloerverwarming ingezet in combinatie met andere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld radiatoren.

Op de hoogte blijven van kortingen en nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!