Vloerverwarming onder laminaat

Vloerverwarming onder laminaat

Wil je vloerverwarming aanleggen onder een laminaatvloer? Dat is mogelijk, maar er zijn wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we vloerverwarming in combinatie met laminaat tot in detail.

Is vloerverwarming onder laminaat mogelijk?

Vloerverwarming is prima mogelijk in combinatie met een laminaatvloer. Het isolatiemateriaal van laminaat kan ervoor zorgen dat de vloerverwarming niet optimaal werkt. Dit probleem is gelukkig op te lossen met speciaal isolatiemateriaal of ‘vloerverwarmingsvriendelijk’ laminaat. Dit speciale laminaat is dun en heeft geen ondervloer nodig, waardoor de warmte beter wordt geleid.

Het laminaat zelf kan prima omgaan met de warmte van vloerverwarming, mits je de temperatuur niet te hoog laat oplopen in een te kort tijdsbestek. Wanneer de temperatuurschommelingen te sterk zijn, kan de laminaatvloer namelijk uitdrogen waardoor er kieren en scheuren ontstaan. Het is daarom belangrijk om te weten dat de maximale oppervlaktetemperatuur van het laminaat niet warmer dan 28°C wordt.

Warmteweerstand van laminaat

De warmteweerstand van het laminaat is bij vloerverwarming erg belangrijk. Deze mag namelijk niet te hoog zijn. De ideale weerstandswaarde is Rc 0,10 of lager. Wanneer de weerstandswaarde hoger is dan Rc 0,15 is het laminaat niet geschikt voor vloerverwarming. De warmte wordt dan te goed tegengehouden. Wat leidt tot hoge stookkosten en een laag comfort.

Ondervloer onder laminaat

De ondervloer is ook van bij belang bij vloerverwarming in combinatie met laminaat. Deze moet namelijk voldoende warmte doorlaten. Er zijn speciale geperforeerde ondervloeren verkrijgbaar, die geluiddempend zijn maar wel warmte doorgeven.

PVC vloeren met houtstructuur

De PVC vloer is in opkomst. Er zijn momenteel vloeren van PVC met houtstructuur verkrijgbaar die zijn nauwelijks van laminaat te onderscheiden. Deze vloeren hebben een veel lagere warmteweerstand, waardoor het comfort omhoog gaat en de de energierekening omlaag.

Hoofdverwarming of bijverwarming

Vloerverwarming kan op verschillende manieren worden aangelegd. Bij hoofdverwarming zijn er geen andere warmtebronnen, zoals bijvoorbeeld radiatoren, nodig. Bij bijverwarming is dit wel het geval. Met de juiste materialen is vloerverwarming i.c.m. laminaat mogelijk als bijverwarming, maar ook als hoofdverwarming.

VOORDELEN VLOERVERWARMING EN LAMINAAT

  • Energiebesparing
  • Wooncomfort
  • Luchtkwaliteit
  • Ruimtebesparing
  • Lage aanschafprijs laminaat

NADELEN VLOERVERWARMING EN LAMINAAT

  • Beperkte warmtegeleiding
  • Vloer kan krimpen en uitzetten
  • Ondervloer nodig

Op de hoogte blijven van kortingen en nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!